Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Το γέλιο στη ζωή μας.


                      
  Όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας βλέπουμε ανθρώπους να γελάνε. Το γέλιο είναι μία αυθόρμητη ηχηρή έκφραση χαράς ή ευχαρίστησης, αντίδρασης σε κάτι αστείο, η οποία παράγεται από γρήγορες κινήσεις του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών.
  Μια ματιά γύρω μας, στα μέσα του καλοκαιριού, μας βοηθάει να διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι χαμογελούν περισσότερο απ’ ότι τον χειμώνα. Ο μέσος άνθρωπος γελάει περίπου 17 φορές το καλοκαίρι και 8 φορές το χειμώνα την ημέρα. Γιατί λοιπόν <<δημιουργήθηκε>> το γέλιο και ποιο σκοπό εξυπηρετεί; Οι ψυχολόγοι της εξέλιξης πιστεύουν ότι προτού φθάσουμε στο γέλιο ξεκινήσαμε από το χαμόγελο, το οποίο ήταν μία βασική μορφή επικοινωνίας, με την οποία τα άτομα έδειχναν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με κάποιον άλλον. Το χαμόγελο, όμως, έχει ένα πρόβλημα: μπορεί να είναι εντελώς ψεύτικο! Για επικοινωνιακούς λόγους έπρεπε να βρεθεί μια άλλη μορφή δύσκολη στην τεχνική παραγωγή. Το γέλιο είναι μία τέτοια μορφή επικοινωνίας, γιατί δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί κανείς ότι γελάει. Έτσι γελώντας με κάποιον άλλον, οι πρόγονοί μας έδειχναν τις ειλικρινείς προθέσεις τους, έκαναν συμμαχίες και οριοθετούσαν τη μορφή σχέσης τους.
Το γέλιο ενέπνεε, εμπνέει και θα συνεχίζει να εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και στο χώρο των υπόλοιπων τεχνών. Έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια για το γέλιο. Μερικά από αυτά είναι: ‘Είναι το γέλιο σου’-Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ‘Να σε δω να γελάς’-Κίτρινα ποδήλατα και πολλά άλλα. Επιπλέον, το γέλιο έχει επικρατήσει και στην λαϊκή βάση της Ελλάδας και άλλων χωρών. Πολλές εκφράσεις έχουν δημιουργηθεί για το γέλιο. Μερικές από αυτές είναι: ‘’Για γέλια και για κλάματα’’, ‘’Σκάω στα γέλια’’, ’’Το γέλιο της αρκούδας’’.
Το γέλιο μας δίνει χαρά και ζωντάνια και μας κάνει να χαιρόμαστε τον κόσμο στο οποίο ζούμε παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Τέλος, το γέλιο μας ανακουφίζει ψυχικά και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από το στρες και να ζήσουμε πολλά και ευτυχισμένα χρόνια!!!
ΕΙΡΗΝΗ ΖΙΑΚΑ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου