Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά




     ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

      Η Λαμία είναι μια πόλη γεμάτη με ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία. Ένα τέτοιο μνημείο είναι ο Ιερός Ναός του Ευαγγελιστή Λουκά, πολιούχου της πόλης της Λαμίας.
       Στη δυτική πλευρά της πόλης, πάνω  στον ομώνυμο λόφο και την καρδιά του καταπράσινου δασυλλίου δεσπόζει πανοραμικά το εκκλησάκι του Αγίου.     
     Πρόγονο του Ναού αποτελεί ένα μεγάλο φρούριο το οποίο άντεξε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης μας το 1833. Μέσα στον περίγυρό του υπήρχε ένα εκκλησάκι, ένα νεκροταφείο, μια πέτρινη πλάκα με τα ονόματα πεσόντων ή  δωρητών της εκκλησίας κι άφθονο πηγαίο νερό, στο σημείο στο οποίο ανέβλυζε, αργότερα στήθηκε μια καλαίσθητη μαρμάρινη βρύση, που διασώζεται μέχρι σήμερα.
     Μετά την, για άγνωστους λόγους, κατεδάφιση του μικρού ναού, χτίστηκε στη θέση του το εκκλησάκι που ακόμα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο. Το σημερινό κτίσμα  χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί ναό μικρών διαστάσεων, ρυθμού βασιλικής και κεραμοσκεπής.
  
        Οι εσωτερικοί του χώροι, όπως η κόγχη του Αγίου Βήματος, η πρόθεση, η Ωραία Πύλη, τα παραπόρτια και το τέμπλο, είναι στολισμένοι με μεταβυζαντινές εικόνες και παραστάσεις βασισμένες στο Ευαγγέλιο. Οι εικόνες ενδέχεται να προέρχονται από προηγούμενο ναό. Οι ελάχιστες ημερομηνίες που διασώθηκαν από την αναπαλαίωση  μαρτυρούν πως ο αρχικός αγιογράφος, ο οποίος παραμένει άγνωστος, δούλεψε ανάμεσα στα  1870 και 1887.
       Το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά έχει ιστορικό ενδιαφέρον για τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής αφού είναι άρρηκτα  συνδεδεμένο  με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από τον Υπ. Πολιτισμού , πράγμα που αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας.
                                                   Χριστοπούλου Δέσποινα Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου