Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Εργατική πρωτομαγιά



                                   Εργατική πρωτομαγιά
 Η πρώτη του Μάη είναι αργία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως «εργατική πρωτομαγιά» ενώ είναι συνυφασμένη με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν πραγματικά την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης ημέρας. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ».
Το κυριότερο γεγονός ήταν  οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886 ( ύστερα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872) έπειτα από  την απόφαση που πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο.
Και τελικά την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.
 Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
Όσον αφορά την Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Τέλος λήγει ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, στις 9 Δεκεμβρίου 1983 τότε που  δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών Καλλέργης , με εντολή του Προέδρου της Βουλής για διατάραξη της συνεδρίασης.
Κατσούλα Ελένη, Μάνος Παναγιώτης, Μπολούτσος Χρήστος, Λασπιάς Δημ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου