Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Δραστηριότητες του σχολείου μας

Ο κινηματογράφος μέσα από τα μάτια των Εφήβων.

  Η Κινηματογραφική Λέσχη που λειτούργησε φέτος στο σχολείο ο μας, με υπεύθυνους καθηγητές τους  κ. Λούβαρη και την κ. Κουτσονίκα, αποτελείται από παιδιά του τμήματος Β΄1 και Β΄4 σε συνεργασία με παιδιά της Γ΄ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Λαμίας. Κατά  την διάρκεια  της χρονιάς έγιναν προβολές ταινιών με θεματολογία την εφηβική ζωή ενώ πραγματοποιήθηκε και μια διήμερη εκδρομή στην Αθήνα όπου τα  παιδιά παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση ‘’Συρανό ντε Μπερζεράκ’’ και επισκέφθηκαν την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εκπαιδευτικό κέντρο ‘’Καρπός’’ και τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς ‘’Κλεμμένα Όνειρα’’. Τέλος, τα μέλη της Λέσχης δημιούργησαν μία ταινία μικρού μήκους, με την οποία θα συμμετάσχουν σε σχετικό διαγωνισμό.

Τα παιδιά σε συνάντηση της ομάδας παίζουν παιχνίδια γνωριμίας.


Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Το σχολείο των συναισθημάτων». Υλοποιήθηκε από τους μαθητές του Β2 και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σουλιώτη Στ. ΠΕ3.

Από την επίσκεψη στο Μουσείο των Ηρακλειδών στην Αθήνα στην έκθεση: C. M. Escher και V. Vasarely.

 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: «Καρδιαγγειακά νοσήματα». Υλοποιήθηκε από τους μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπολούτσος Δήμος και Τσιότρα Μαρία.

Τα τμήματα Γ2 – Γ4 πραγματοποίησαν, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας ,εργασία με θέμα «Φυσική Άσκηση και Διατροφή».Υπεύθυνοι καθηγητές:κ.Κουραβάνας Κων.και κ.Τσιότρα Ξανθή.

Σχετικά με το θέμα τους μίλησαν: η γιατρός κ. Μπριστιάνου και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μπουλαλάς.



   


  Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον γνωστό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή κ. Νίκο Σιδέρη. Στην ομιλία του με θέμα «Μιλώ για την κρίση με το παιδί» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πότε, πώς, γιατί και με ποιο σκοπό πρέπει ο γονιός να μιλήσει με το παιδί του γι’ αυτό το δυσάρεστο όσο και τραυματικό ζήτημα που βιώνει η ελληνική οικογένεια. Ως κεντρική ιδέα απ’ όλα όσα ακούσαμε αναδύεται πως είναι επιτακτική ανάγκη η επιστροφή στην ελληνική κουλτούρα. Και ειδικότερα να γίνει κατανοητό στο παιδί ότι είναι ντροπή η επίδειξη πλούτου και το να συμπάσχουμε με τον πόνο των άλλων είναι μέγιστη των αρετών.



θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά  «Ζητείται ψεύτης».

Στα πλαίσια  του πολιτιστικού προγράμματος: «Θεατρικό Εργαστήρι» παρουσίασε με επιτυχία το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά  «Ζητείται ψεύτης».
Την παράσταση επιμελήθηκαν: η Δ/ντρια κ. Κουτσονίκα Ανδρονίκη, η Υποδ/ντρια κ. Τσιότρα Μαρία και η κ.Τσιότρα Ξανθή.




«6ο Γυμνάσιο Λαμίας : 100 χρόνια ιστορίας»
 Πολιτιστικό πρόγραμμα
 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσιούνη Γεωργία
 Συμμετέχουν: Σκαπέρδα Όλγα
                      Κοντολιού Αλεξάνδρα
 Ομάδα μαθητών: 25 μαθητές της Γ΄ Τάξης
  
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του πέτρινου σχολείου μας, ορόσημο της πόλης, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου αποφάσισαν να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα διερεύνησης της ιστορίας και της σημασίας του κτιρίου και των μαθητικών γενιών που έχει φιλοξενήσει..

Με αφετηρία τον χώρο στον οποίον κινούνται καθημερινά, με τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και την ζωντανή καταγραφή αρχείων, οι μαθητές συνέχισαν την έρευνα τους στο παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην πόλη μας και στα αρχεία του σχολείου από το 1942 μέχρι σήμερα.



                    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

  Στις 10 Απριλίου 2014 το σχολείο μας ,στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος της εφημερίδας μας,  πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς. Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών , το οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο ομφαλός της Γης.
   Το πανελλήνιο ιερό των Δελφών , το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας,  βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλεια, τα Θεοφάνεια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες.
 Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από το μουσείο. Χωριστήκαμε σε ομάδες και περάσαμε στο εσωτερικό του μουσείου, όπου είδαμε διάφορα εκθέματα σχετικά με το μαντείο αλλά και ό, τι άλλο είχε διασωθεί από τότε. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα ήταν το άγαλμα του Ηνίοχου. Το άγαλμα ήταν μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος, που περιλάμβανε το τέθριππο άρμα και μια δεύτερη ανδρική μορφή. Προσφέρθηκε από τον τύραννο της Γέλας Πολύζαλο, ύστερα από νίκη του σε αρματοδρομία στα Πύθια. Είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο του «χαμένου κεριού» και αποτελεί τυπικό δείγμα του αυστηρού ρυθμού. Θεωρείται έργο μεγάλου καλλιτέχνη, ίσως του Πυθαγόρα από το Ρήγιο.
  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό τόπο των Δελφών ,όπου είδαμε το ναό του Απόλλωνα , που είναι το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς και φτάσαμε μέχρι το στάδιο. Είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία του είδους και βρίσκεται  στο ψηλότερο σημείο επάνω από το ιερό του Απόλλωνα και την πόλη των Δελφών. Το στάδιο είναι στενά δεμένο με την ιστορία των πανελλήνιων Πυθικών αγώνων, αφού εδώ διεξάγονταν τα αθλητικά αγωνίσματα.
Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και ένα μέρος που όλοι αξίζει να επισκεφθούν. Αναμφισβήτητα, ο τόπος των Δελφών αποτελεί κόσμημα για τον τόπο μας.

Χαρτοδ  
                                                              Χαρτοδιπλωμένου Άννα Μαρία 



·   Στο διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ» της Μαθηματικής Εταιρείας διακρίθηκαν:
                Από την Γ΄ τάξη
Κατσούδας Παντελής        1ο βραβείο
Κοτσομπόλης Γιώργος       2ο βραβείο
Κολορίζος Επαμεινώνδας  2ο βραβείο
Αρβανιτάκης Γιώργος     Τιμητική διάκριση
Τσερπέλης Ελπιδοφόρος Τιμητική διάκριση
Λασπιάς Δημήτριος         Τιμητική διάκριση             
                   Από την Β΄ τάξη
Ζώης Κων/νος                Τιμητική διάκριση             
Κατσούλα Ελένη            Τιμητική διάκριση             
Χριστοπούλου Δέσποινα Τιμητική διάκριση  
  • Στο διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» διακρίθηκαν:
Αρβανιτάκης Γιώργος     Τιμητική διάκριση
Τσερπέλης Ελπιδοφόρος Τιμητική διάκριση

  • Αθλητικές διακρίσεις μαθητών
Τσερπέλης Ελπιδοφόρος: 1η θέση στα 3χλμ στους σχολ. αγώνες Στίβου και 2η θέση στον Ανώμαλο Δρόμο  στους Σχολ. Αγώνες Ανώμαλου Δρόμου
Τσιγκόπουλος Σπυρίδων:  1η  θέση στη Δισκοβολία
Παπαδημητρίου Αλέξανδρος: 3η  θέση στη Σφαιροβολία
Συμμετοχή 75 ατόμων στο Νυχτερινό Αγώνα στη Λαμία (Night Run)
 1η θέση στην κατηγορία των Εφήβων για τον Τσερπέλη Ελπιδοφόρο.
Συμμετοχή 12 ατόμων στον αγώνα των 7χλμ (Salomon Lamia City Trail)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου