Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

   29 Μαΐου 1453. Μια ημερομηνία θλίψης και νοσταλγίας. «Η Πόλις εάλω». Η πολιορκία διήρκησε 53 μέρες από τις 6 Απριλίου έως την τελική της πτώση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου. Η μάχη άνιση. Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄  κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και επισκιάζει το όνομα του Μωάμεθ Β. Μετά την τελευταία Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία την οποία παρακολούθησε πλήθος αξιωματούχων και πιστών, ο Κωνσταντίνος  ΙΑ΄ σε λόγο προς το λαό του, τον προέτρεψε να αντισταθεί γενναία, λέγοντας ότι οι Τούρκοι «υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμεθα πρώτα στον Θεό και Σωτήρα μας και κατόπιν στα χέρια μας και στη δύναμή μας που μας την έχει χαρίσει ο ίδιος ο Θεός.» Ο Μωάμεθ οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία του επίθεση. Κάπου κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, άφησε ένδοξα την τελευταία του πνοή  ο τελευταίος αυτοκράτορας του γένους. «Η Πόλις Εάλω...». Τώρα άρχισαν τα βάσανα της πόλης, γιατί οι Τούρκοι μπήκαν. «Φρίξον ήλιε...»!
Η Ορθόδοξη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε πια να υφίσταται και στη θέση της ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η Μωαμεθανική Οθωμανική Αυτοκρατορία
     Η Άλωση τραυμάτισε αρχικά την περηφάνια των Ελλήνων. Ωστόσο σύντομα άρχισε να δημιουργείται η ελπίδα της ανάστασης του Γένους. Το πνεύμα του Βυζαντίου μεταφέρθηκε από τους Λόγιους στη Δύση. Οι Οθωμανοί έκλεισαν τους δρόμους της Ανατολής, ωθώντας τους Ευρωπαίους σε γεωγραφικές ανακαλύψεις.

            Αργυρώ Δανιήλ, Ελπίδα Ηλιοπούλου, Σοφία Καπερώνη, Κατερίνα Κατσίμπα, Γεωργία Κιρκοπούλου

                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου