Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Greeklish: Μόδα των νέων ή κίνδυνος για τη γλώσσα;



       
Greeklish : μόδα των νέων ή κίνδυνος για τη γλώσσα;

 Για τη σημερινή γενιά , η οποία έχει μεγαλώσει στην εποχή της τεχνολογίας, είναι αδιανόητο το να μη γνωρίζει κάποιος  τι είναι greeklish! Ωστόσο, για τους ελάχιστους «αμύητους», αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα πάντρεμα» της ελληνικής γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε να προκύπτει ένα περίεργο συνονθύλευμα ελληνικών γραμμένων σε λατινικούς χαρακτήρες και με αγγλική απόδοση…Και εγένετο greeklish!           


 Η νέα αυτή μορφή γλώσσας, που αρχικά ξεκίνησε για εξοικονόμηση χρόνου προκειμένου οι χρήστες να μην μετατρέπουν τη γραμματοσειρά τους στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή από τα αγγλικά στα ελληνικά, σταδιακά διαδόθηκε και πλέον επικρατεί στις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, όπως είναι το Facebook, το MSN, το Skype, αλλά και τα γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, e-mails κ.λ.π. Όλο και περισσότερο τα greeklish μετατρέπονται σε μια ιδιόμορφη διάλεκτο ανάμεσα στους χρήστες του internet.Τη χρησιμοποιεί άλλωστε και το 43% των εφήβων.
    Είναι πλέον μάταιο να χαρακτηρίσουμε τα greeklish μία σύγχρονη μάστιγα. Έχουν παγιωθεί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, οι νέοι θεωρούν δεδομένη τη γραφή κυρίως στα κινητά με αυτή τη μορφή, νιώθουν άνετα χωρίς κόμπλεξ για τα ορθογραφικά τους λάθη. Στα greeklish νιώθουν όλοι ίσοι. Θα τους χωρίσει κάτι άλλο αλλά όχι ο χαρακτηρισμός του κακού μαθητή, του βλάκα ή του ανίδεου. Αν θέλουμε να πλησιάσουμε τους νέους, να τους επηρεάσουμε και να τους δείξουμε την αξία της γνώσης θα πρέπει να κατανοήσουμε τα greeklish. 
Δεν υπάρχει περίπτωση νέος άνθρωπος να πεισθεί να γράψει το μήνυμα που στέλνει στο φίλο του στην …καθαρόαιμη ελληνική γλώσσα.
Ο Πλάτων, ο Ισοκράτης και άλλοι καταδίκαζαν τη γραφή επειδή πίστευαν ότι αδυνατίζει τη μνήμη και ότι αποδίδει μόνο κατά προσέγγιση τον ενδιάθετο λόγο.
Ένα φαινόμενο εξαπλώνεται σε τέτοιο βαθμό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί φανερά εξυπηρετεί ανάγκες και δεύτερον επειδή δεν υπάρχει κάποιο αντίπαλο δέος που να αντιπροτείνει. Έτσι, λοιπόν, αντί να καταδιώκουμε τα greeklish ας ανακαλύψουμε τις ανάγκες που καλύπτουν και ας θέσουμε απέναντι έναν πύργο, ψηλό, ατίθασο που θα διεκδικήσει το μυαλό και την ψυχή των νέων δίνοντάς τους προοπτική. Είναι παράλογο να ζητάμε από τους νέους να εγκαταλείψουν τα greeklish όταν αυτό που τους αντιπροτείνουμε είναι το απαρχαιωμένο επιχείρημα του Πλάτωνα.
Η παιδεία πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να αναπνεύσει τα χνώτα των νέων και να τους οδηγήσει στο μέλλον μέσα από την ηλεκτρονική γραφή.  Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της.
   Παρόλα αυτά η γλώσσα μας δεν κινδυνεύει από τα greeklish καθώς είναι μια παροδική τάση έκφρασης των νέων. Στην μετέπειτα  ζωή τους θα υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση αφού θα αναγκαστούν να κάνουν διαφορετική χρήση της γλώσσας  ως ενήλικες .Γενικότερα οι έφηβοι έχουν την τάση να διαφοροποιούνται  από τους άλλους  και να πειραματίζονται μέχρι να φτάσουν στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους. Επομένως τα greeklish σίγουρα δεν αποτελούν κίνδυνο για τη γλώσσα μας , μία γλώσσα με ιστορία, πολιτισμό, κανόνες  και παράδοση, όπως είναι η ελληνική γλώσσα.


ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Κ., ΧΑΡΤΟΔΙΠΛΩΜΕΝΟΥ ΑΜ,. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ Δ,. ΚΥΡΙΤΣΗ Β.  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου