Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος.


Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος.
        Ο Διογένης, ο επικαλούμενος «Κυνικός», ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Φέρεται να γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π .Χ και πέθανε το 323 π .Χ  στην Κόρινθο. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας. Χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσο για τη διδασκαλία του. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου μπορούσε να εξασφαλιστεί με την αυταρέσκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση.
     Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Διογένης και Διδύμωνας: Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής, εξετάζει το μάτι μιας κοπέλας. Ο Διογένης, γνωρίζοντας πως ο Διδύμωνας είναι τύπος ερωτύλος, όταν τον βλέπει του λέει.: «Πρόσεχε Διδύμωνα , μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρη»
Ο Διογένης και ένας μοχθηρός πολίτης: Κάποτε θέλησε να πειράξει έναν μοχθηρό τύπο που έκανε κακές πράξεις. Ο άνθρωπος αυτός είχε κρεμάσει πάνω απ’ το κατώφλι του σπιτιού του μια επιγραφή που έλεγε: «ΜΗΔΕΝ ΕΙΣIΤΩ ΚΑΚΟ», που σημαίνει «Να μην μπει κανένα κακό». Ο Διογένης πήγε, χτύπησε την πόρτα και όταν του άνοιξαν ρώτησε: «Ο οικοδεσπότης από πού μπαίνει;»
Ο Διογένης και ένας οικοδεσπότης:Ο Διογένης ήταν καλεσμένος σε ένα γεύμα και πήγε στο λουτρό για να πλυθεί. Το λουτρό ήταν πολύ βρώμικο, όμως δεν παραπονέθηκε για να μην προσβάλλει τον οικοδεσπότη. Αντίθετα ρωτά με αστεϊσμό: «Οι εδώ λουόμενοι, που πλένονται κατόπι;»
Κάποτε είδε κάποιος τον Διογένη να ζητά ελεημοσύνη από ένα άγαλμα, και τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό και ο Διογένης απάντησε: “ Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων”
Κάποιος έλεγε ότι η ζωή είναι άσχημη, και ο Διογένης του είπε: ¨ Άσχημη δεν είναι η ζωή, άσχημη είναι η άσχημη ζωή”
                                               Χριστοπούλου Δέσποινα Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου